Składniki:
- 250
gr ryzu (najlepiej do sushi)
- kilka
platow nori (sa gotowe do onigiri, ale mozna tez pociac duze)
- puszka
tunczyka w oliwie
- lyzeczka
octu ryzowego
- plaska
lyzeczka cukru
- sol
- opcjonalnie
- furikake (gotowa posypka do ryzu)
Przygotowanie:
1)
Przed gotowaniem ryż trzeba dokładnie opłukać. Gotować
w garnku, najlepiej o grubym dnie. Wody nalewamy tyle samo co ryżu, czyli np.
na szklankę ryżu dodajemy szklankę wody. Gotujemy do odparowania wody.
2)
Ryżu nie trzeba już odcedzać, wystarczy tylko
lekko przestudzić, dodać ocet ryżowy, cukier i sól do smaku .Jeśli mamy
furikake ryżu nie trzeba doprawiać wystarczy wymieszać z furikake i od razu
uformować onigiri.
3)
Mokrymi rękoma lepumy kulki mocno ugniatając, a
do środka wsadzamy łyżeczkę tuńczyka,
zamykamy i formujemy na kształt trójkątów.
4)
Na onigiri nakładamy pasek nori
5)
Onigiri przewinac paskiem nori.
Udało mi się jesszcze znaleść sposób na to jak formować onigiri, żeby łądnie wyglądały :3
Piszcie czy spróbowałyście i jak wam wyszło ^-^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz