wtorek, 12 lutego 2013

Onigiri

Dzisiaj postanowiłam wstawić łatwy przepis, na dobrze znaną fanom anime przekąskę, czyli onigiri :3






Składniki:
  • 250 gr ryzu (najlepiej do sushi)
  • kilka platow nori (sa gotowe do onigiri, ale mozna tez pociac duze)
  • puszka tunczyka w oliwie
  • lyzeczka octu ryzowego
  • plaska lyzeczka cukru
  • sol
  • opcjonalnie - furikake (gotowa posypka do ryzu)


Przygotowanie:

      1)      Przed gotowaniem ryż trzeba dokładnie opłukać. Gotować w garnku, najlepiej o grubym dnie. Wody nalewamy tyle samo co ryżu, czyli np. na szklankę ryżu dodajemy szklankę wody. Gotujemy do odparowania wody.

      2)      Ryżu nie trzeba już odcedzać, wystarczy tylko lekko przestudzić, dodać ocet ryżowy, cukier i sól do smaku .Jeśli mamy furikake ryżu nie trzeba doprawiać wystarczy wymieszać z furikake i od razu uformować onigiri.

       3)      Mokrymi rękoma lepumy kulki mocno ugniatając, a do środka wsadzamy łyżeczkę  tuńczyka, zamykamy i formujemy na kształt trójkątów. 

       4)      Na onigiri nakładamy pasek nori 

       5)      Onigiri przewinac paskiem nori.



     Udało mi się jesszcze znaleść sposób na to jak formować onigiri, żeby łądnie wyglądały :3


Piszcie czy spróbowałyście i jak wam wyszło ^-^

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz