Kolejny
przepis. Tym razem sushi.Też nie moj, ale wzięty z internetu. nie daje całego
tylko ogólnie, bo jest on podzielony na kilka części.. właściwie to tak z
grubsza na 2. Jedna jest o takich ogólnych zasadach robienia sushi, a druga już
o szczegółach co do każdego rodzaju. ja dam te pierwszą, ale dam też linka to
jeśli ktoś będzie chciał się dokształcić to może sobie wejść i przeczytać.^^ :3
byłam
niedobra i wycięłam wzmiankę o sklepie autorki, ale to teraz napiszę, że
wszystkie składniki można kupić w jej sklepie, jeśli wejdziecie do linka pod
przepisem to na pewno znajdziecie tam odnośnik.
Instrukcja robienia SUSHI
Bezwzględnie potrzebne
Na początek potrzebne
rzeczy do zrobienia sushi:
·
ryż do sushi (krótkoziarnisty, klejący się)
·
ocet ryżowy
·
cukier i sól
·
matę bambusową do rolowania
·
ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
·
nori - prasowane algi
·
wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w
proszku
·
marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
·
sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman i yamasa)
·
pałeczki lub palce :-)
·
no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej
Zabieramy się do
roboty
Ryż to podstawa
Ryż płuczemy pod
bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to
trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz,
nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże
znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod
przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często
mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem,
później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy
do ostygnięcia.
Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu
potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na
0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim
ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu
i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do
ostygnięcia.
UWAGA!
Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem =
katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).
Składniki
Przy robieniu sushi
kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane
oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem)
Ryby
Podstawa to ryby.
Dobra ryba to klucz do sukcesu.
·
Jak mamy dobre i pewne źródło kupujemy ryby świeże.
·
Nie kupujemy ryb w marketach.
·
Lepiej kupić rybę mrożoną niż nie świeżą.
·
Nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych.
·
Ryby, które są dostępne tylko mrożone np. ryba maślana - kupujemy mrożone,
nierozmrażane w sklepie.
·
Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.
Sprawdźcie czy w
Waszej okolicy nie ma hurtowni z rybami, to najlepsze źródło, często mają w
hurtowniach zbiorniki z żywymi rybami też np. łososiami i to jest to co lubimy
najbardziej. Jeżeli musicie kupować rybę w przypadkowym miejscu dobrym
zwyczajem jest uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo -
czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej
braku :-)
Inne
Awokado musi być miękkie, ale nie za miękkie :-) Awokado szybko dojrzewa
jak leży razem z jabłkami (nie to nie są zabobony :-)).
Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na
cieniutkie paski.
Wasabi - jeżeli
kupiliście je w proszku, zmieszajcie dwie, trzy łyżki wasabi z naprawdę niedużą
ilością wody
Zanim zaczniemy
Zanim zaczniemy
sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z
wodą do maczania palców. Dla poźniejszej wygody przygotowywujemy wszystkie
składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę
przezroczystą folią spożywczą. Przed jedzeniem każdemu zjadaczowi dajemy małą
miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. Gotowe
sushi podajemy najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by porcje
sushi się nie przyklejały.
Rodzaje sushi
Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach, których cechą wspólną jest
elegancka forma i niepowtarzalny smak.
Bardzo popularny i
stosunkowo prosty do wykonania rodzaj sushi to nigiri. Jest to wałek z ryżu z
pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najbardziej popularne sushi to maki -
rolki, które występują w trzech wariantach: hoso maki - małe rolki z niewielką
liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami,
ryż wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te
są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado,
łosoś czy sezam. Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi
dadatkami. Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych
składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori
tworząc kieszonkę na składniki.
No to to by było na tyle.
Tak jak obiecałam (i jak przyzwoitość nakazuje) podaje linka. Pełen przepis
znajdziecie tutaj. :3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz