Może najpierw jak dango wygląda?
Wygląda tak:
To teraz przepis.
"SKŁADNIKI:
- pół szklanki bezglutenowej mąki ryżowej
- pół szklanki mąki mochiko (najłatwiej dostać na allegro, ale trochę drogo)
- pół szklanki skrobi kukurydzianej
- szklanka cukru
- szklanka wody
- pół łyżeczki herbaty matcha (którą również można dostać na allegro-30g. kosztuje "zaledwie" 25 zł, ale jeśłi używa się głównie jako dodatku do potraw, to starcza na dosyć długo); można użyć poprostu zielonego barwnika spożywczego
- czerwony barwnik spożywczy
- łyżeczka cukru waniliowego
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Udało się zdobyć wszystkie składniki? W takim razie wsypujemy do miski i mieszamy mąkę ryżową, skrobię oraz cukier, a następnie wlewamy wodę, wciąż mieszając.Miksujemy, dopóki nie powstanie jednolite ciasto (konsystencją przypominające ciasto na naleśniki). Dzielimy je na trzy części.Jedną trzecią wlewamy do średniego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy utworzy się z tego gęsta masa, lekko odstająca od brzegów, wyłączamy gaz i odstawiamy garnuszek.Z tej porcji będziemy robili białe dango. Następnie w identyczny sposób przygotowujemy drugą porcję masy, tyle że dodajemy cukier waniliowy i barwnik spożywczy. Do reszty ciasta dodajemy yomogi, matche lub barwniik spożywczy, w zależności od tego co dostaliśmy. Kiedy masa wystygnie, formujemy kulki o średnicy około dwuch- trzech centymetrów.Nabijamy je na patyczki, w dowolnych kombinacjach kolorystycznych. Teraz bierzemy garnek do gotowania na parze i na sitku ustawiamy lekko posmarowany jakimś tłuszczem, płaski talerz. Układamy dango tak, żeby pozostałmiędzy nimi ok. centmetr przestrzeni. Przykrywamy u na wolnym ogniu gotujemy jakieś dziesięć minut. Teraz wystarczy poczekać, aż dango wystygną i można ruszać na piknik!"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz